Heidi (58): «Είμαι αρκετά ειλικρινής για να κάνω όλες τις ερωτήσεις μου»
Πριν από δύο χρόνια, η Heidi ένοιωσε την καρδιά της να χτυπά γρηγορότερα από το φυσιολογικό. Τα συμπτώματα συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να επισκέπτεται τακτικά ένα καρδιολόγο. Ο καρδιολόγος διέγνωσε κολπική μαρμαρυγή. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της και για τη μείωση των κινδύνων της κολπικής μαρμαρυγής, ο γιατρός της συνταγογράφησε δύο θεραπευτικές αγωγές. Πώς παίρνει η Heidi μια απόφαση για τη θεραπευτική αγωγή της; Της ζητήσαμε να σχολιάσει κάποιες δηλώσεις
Δήλωση 1: Οι ερωτήσεις υπάρχουν για να υποβάλλονται
«Οι γιατροί είναι συνηθισμένοι να μιλάνε για παθήσεις και θεραπευτικές επιλογές, αλλά για εμένα ως ασθενή όλα είναι καινούργια. Γι’ αυτό πάντα προετοιμάζομαι καλά για μια συζήτηση γράφοντας τις ερωτήσεις. Ο σύντροφός μου είναι πάντα μαζί μου για την περίπτωση που θα ξεχάσω μια ερώτηση. Μερικές φορές παρατηρώ στον καρδιολόγο ότι υπάρχει πίεση χρόνου, ενώ δεν έχουν απαντηθεί ακόμη όλες οι ερωτήσεις μου. Τότε απλά του το λέω. Ευτυχώς, αφιερώνει πάντα περισσότερο χρόνο για μένα.»
Δήλωση 2: Καλύτερα είναι να αποφασίζουμε μαζί
«Ο καρδιολόγος μου κάποτε μου συνταγογράφησε ένα διαφορετικό φάρμακο από εκείνο που έπαιρνα πριν. Αφού διάβασα το φύλλο οδηγιών αυτού του νέου φαρμάκου, έμαθα ότι αν το έπαιρνα δεν θα έπρεπε να βγαίνω στον ήλιο και θα έπρεπε να προσέχω το έντονο φως. Τότε σκέφτηκα: «Έχει πάρα πολλές παρενέργειες, δεν πρόκειται να το πάρω.» Ο καρδιολόγος μου δεν είχε πρόβλημα με αυτό. Όπως είπε, πρόκειται για το δικό μου σώμα και αν αισθάνομαι ότι κάτι δεν είναι σωστό, δεν χρειάζεται να το κάνω. Έδειξε μεγάλη κατανόηση. Τώρα εξακολουθώ να παίρνω το παλιό φάρμακο που δεν έχει αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.»
Γνωρίζετε ποιες ερωτήσεις πρέπει να υποβάλετε στον γιατρό για να αποφασίσετε σχετικά με ένα αντιπηκτικό;
Δήλωση 3: Ένας γιατρός πρέπει να εξηγεί γιατί συνταγογραφεί μια αγωγή
«Όταν ο γιατρός μου μού συνταγογράφησε αντιπηκτικά, μου εξήγησε ξεκάθαρα ότι δεν βοηθούν για τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Χάρη στην επιχειρηματολογία του καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παίρνω ένα συγκεκριμένο φάρμακο, και ακολουθώ τις συμβουλές του καλύτερα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό ισχύει για όλες τις συμβουλές και τις αποφάσεις.»
Δήλωση 4: Απαιτείται καθοδήγηση για αλλαγές στον τρόπο ζωής
«Δεν μίλησα πραγματικά γι’ αυτό το θέμα με τον καρδιολόγο μου, αλλά αυτό έγινε γιατί το σώμα μου δείχνει από μόνο του ότι θα πρέπει να περιορίσω μια δραστηριότητα ή να τη διακόψω. Επίσης δεν περιορίζομαι από τη χρήση αντιπηκτικών. Γνωρίζω τώρα πια τι δεν μπορώ να αντέξω λόγω της κολπικής μαρμαρυγής μου,. Για παράδειγμα, δεν μπορώ πια να ανεβαίνω από τις σκάλες. Γνωρίζω ήδη πολλά για το πώς μπορώ να οργανώσω τον τρόπο ζωής μου με την κολπική μαρμαρυγή, αλλά ξέρω ότι ο καρδιολόγος μου δίνει συμβουλές σε άτομα με λιγότερα συμπτώματα από εμένα σχετικά με τον αθλητισμό, την εργασία και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.»
Ξέρετε τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε αντιπηκτικά;
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ