Roelf (66): «Έχω την αυτοπεποίθηση να ρωτήσω το γιατρό μου γιατί μου δίνει κάποια συμβουλή»
Ο Roelf, επισκεπτόταν τακτικά το νοσοκομείο στα τελευταία 15 χρόνια, λόγω της ταχυκαρδίας του. Η ταχυκαρδία προκλήθηκε από κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή αρρυθμία. Για να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ενοχλήσεις της καρδιακής πάθησης, υπεβλήθη στο μεταξύ δύο φορές σε κατάλυση, μια επεμβατική πράξη για τις καρδιακές αρρυθμίες[1]. Πώς αποφασίζει ο Roelf για τη θεραπεία του; Του ζητήσαμε να σχολιάσει κάποιες δηλώσεις
Δήλωση 1: η καλή προετοιμασία είναι μείζονος σημασίας
«Πριν κλείσω ραντεβού με τον γιατρό μου, πάντα συλλέγω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Θέλω να μαθαίνω τα πάντα. Την πρώτη φορά που μίλησα με τον γιατρό μου για την κατάλυση, αναζήτησα πληροφορίες στο Ίντερνετ σχετικά με αυτήν τη θεραπευτική αγωγή. Δεν είχα ιδέα τι περιελάμβανε. Έτσι έψαξα για βίντεο στο YouTube όπου γνωστοί καρδιολόγοι εξηγούν τι είναι η διαδικασία. Στη συνέχεια φτιάχνω στο μυαλό μου μια λίστα με τις ερωτήσεις που θέλω να κάνω κατά το ραντεβού με το δικό μου γιατρό. Με αυτό τον τρόπο διασταυρώνω και την ακρίβεια των πληροφοριών που βρίσκω στο Ίντερνετ.»
Γνωρίζετε τι μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας;
Δήλωση 2: η λήψη απόφασης γίνεται από κοινού
«Η πρώτη μου κατάλυση δεν πέτυχε. Δύο μήνες μετά την επέμβαση έχω πάλι ταχυκαρδία. Αρχικά σοκαρίστηκα. Όμως, συζητώντας με τον γιατρό μου, αποφάσισα να υποβληθώ ξανά στη θεραπεία. Ο γιατρός μου μιλά για τα οφέλη και τους κινδύνους των διαφόρων θεραπευτικών επιλογών για την κατάστασή μου και μου δίνει χρόνο να το σκεφτώ με την ησυχία μου. Ξέρω ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία, είναι πάντα ειλικρινής και με ενημερώνει με διαφάνεια. Ευτυχώς, μετά τη δεύτερη κατάλυση δεν είχα πλέον ενοχλήσεις!»
Δήλωση 3: τολμάτε να κάνετε ερωτήσεις
«Ο γιατρός μου έχει συνταγογραφήσει αντιπηκτικά στο παρελθόν. Δεν αντιλήφθηκα αμέσως γιατί ήταν απαραίτητο αυτό. Έχω την αυτοπεποίθηση να ρωτήσω γιατί ο γιατρός μου δίνει κάποια συμβουλή. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι που δεν το υποστηρίζω πλήρως. Ο καρδιολόγος μου εξήγησε ότι τα αντιπηκτικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. [2] Και ότι υπάρχουν διάφορα αντιπηκτικά. Τότε θα ήθελα να μάθω ποιες είναι οι διαφορές. Θα συνεχίσω να ρωτώ.»
Δήλωση 4: λαμβάνετε υπόψη τη φαρμακευτική αγωγή σας
«Η χρήση αντιπηκτικών δεν έχει περιορίσει ποτέ τις δραστηριότητές μου. Ναι, παθαίνω γρηγορότερα μελανιές από τα χτυπήματα, αλλά ο γιατρός μου με ενημέρωσε από πριν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Ήξερα τι έπρεπε να περιμένω. Εάν γνωρίζει κανείς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας θεραπευτικής επιλογής, δεν βρίσκεται προ εκπλήξεων.»
Ξέρετε τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε αντιπηκτικά;
[1] Singh A, et al. Cardiac Catheter Ablation for Heart Rhythm Abnormalities. JAMA. 2019;321(11):1128. doi:10.1001/jama.2018.9832.
[2] Kirchhof P, et al. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. Eur Heart J. 2016;37 (38):2893-2962.
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
-
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ