1885-1948: Πρωτοποριακό ξεκίνημα
Το 1885, ο Albert Boehringer αγόρασε ένα μικρό εργοστάσιο τρυγικού οξέος στο χωριό Ingelheim, στην περιοχή της Ρηνανίας. Στις 31 Ιουλίου, η εταιρεία του εγγράφηκε στο εμπορικό επιμελητήριο ως «Albert Boehringer, χημ. εργοστάσιο από 1ης Αυγούστου 1885». Έτσι τέθηκαν τα θεμέλια της σημερινής εταιρείας Boehringer Ingelheim. Αρχικά, το εργοστάσιο απασχολούσε 28 εργαζομένους και παρήγαγε άλατα του τρυγικού οξέος, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε φαρμακεία και στη βαφική.
Το 1893, ο Boehringer έκανε μια επαναστατική ανακάλυψη: Διαπίστωσε ότι το γαλακτικό οξύ μπορεί να παραχθεί μαζικά με τη βοήθεια βακτηριδίων, μια ανακάλυψη που κατέστησε την εταιρεία του πρωτοπόρο της «βιοτεχνολογικής» παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα. Αυτή η νέα διεργασία, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για γαλακτικό οξύ από τους κλάδους της βαφικής, της βυρσοδεψίας, της υφαντουργίας και των τροφίμων, έδωσε στην εταιρεία την ηγετική θέση στην παρασκευή του οξέως.
Κατά την εποχή του θανάτου του Albert Boehringer, το 1939, η εταιρεία απασχολούσε 1.500 εργαζομένους. Στη συνέχεια, την οικογενειακή επιχείρηση ανέλαβαν οι δύο γιοι του, ο Albert Boehringer ο νεότερος και ο Ernst Boehringer, καθώς και ο σύζυγος της κόρης του, Julius Liebrecht, οι οποίοι είχαν διατελέσει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας από τη δεκαετία του 1920.
Οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης συνεχίστηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η παραγωγή οργανικών οξέων (τρυγικό οξύ, γαλακτικό οξύ, κιτρικό οξύ) ανεστάλη προσωρινά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά από αυτόν, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια σειρά νέων φαρμάκων.