KΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ: ΠΙΤΑ ΨΑΡΙΩΝ (ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ)
Μια πλούσια πίτα ψαριών που αποτελεί ένα νόστιμο, χορταστικό βραδινό γεύμα. Είναι χορταστική επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ενώ χάρη στην κρεμώδη υφή της τρώγεται εύκολα και θα σας φτιάξει τη διάθεση. Ένα πετυχημένο πιάτο, που ολόκληρη η οικογένεια θα το φάει με όρεξη. Για ακόμα μεγαλύτερη θρεπτική αξία, συνοδέψτε την πίτα με πράσινη σαλάτα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200C (με αέρα 180C, στο γκάζι σκάλα 6).
Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέτουμε μια γερή πρέζα αλάτι. Αφού πάρουν βράση, τις μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
2. Στο μεταξύ, λιώνουμε 50g βούτυρο σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά 400ml κρύο γάλα και ανακατεύουμε πολύ αργά με σύρμα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει η σάλτσα και, αφού πάρει βράση, τη μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με το γούστο μας.
3. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (εάν θέλουμε) και το βούτυρο, και τις λιώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με το γούστο μας.
4. Τώρα ετοιμάζουμε την πίτα. Σε πυρίμαχο ταψί προσθέτουμε το ψάρι, τις γαρίδες, τον αρακά και την κάπαρη. Περιχύνουμε με τη λευκή σος και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με τον πουρέ και πασπαλίζουμε με τυρί, αν θέλουμε.
5. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να κάνει φουσκάλες. Αν θέλουμε να είναι τραγανή η πίτα, την βάζουμε στο γκριλ για 2 λεπτά. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα της επιλογής μας.
ΥΛΙΚΑ
- Για 6 άτομα
- 1kg πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο
- 100g βούτυρο ανάλατο
- 50g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500ml πλήρες γάλα
- 2 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
- Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 συσκευασία κομμένα φιλέτα ψαριών (περίπου 300g)
- 1 συσκευασία μαγειρεμένες μεγάλες γαρίδες (περίπου 150g)
- 250g κατεψυγμένος αρακάς
- 2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη και ξεπλυμένη με νερό
- 50g ώριμο τσένταρ, τριμμένο (προαιρετικά)
- Σπανάκι ή νεροκάρδαμο με βούτυρο, για συνοδευτικό
- Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Ενέργεια 1973kj / 472kcal
- Μέγεθος μερίδας 400g
- Λιπαρά 23g
- Κορεσμένα λιπαρά 13g
- Υδατάνθρακες 39g
- εκ των οποίων Σάκχαρα 6,9g
- Εδώδιμες ίνες 4,3g
- Πρωτεΐνες 24g
- Αλάτι 1,2g
Οι συνταγές αυτής της πρωτοβουλίας δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές των γιατρών σας ή τις οδηγίες που σχετίζονται με τη φαρμακευτική σας αγωγή. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή/και τον διατροφολόγο σας.