KΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ: ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ, ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ, VEGAN (ΕΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟ)
Τίποτα δεν φτιάχνει τη διάθεση όσο ο κρεμώδης πουρές γλυκοπατάτας που καλύπτει αυτή την πίτα, προσθέτοντας πλούσια γεύση σε ένα ήδη χορταστικό πιάτο. Χάρη στα λαχανικά και τις φακές, το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε πολύτιμες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε 30g βούτυρο ή λάδι καρύδας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα πράσα, το σέλερι και τα καρότα με μια γερή πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα και το δεντρολίβανο. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
2. Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και προσθέτουμε το κονκασέ. Προσθέτουμε τη σκόνη του ζωμού λαχανικών και τις δύο κονσέρβες με τις φακές μαζί με το ζουμί τους. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τις γλυκοπατάτες.
3. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200C (με αέρα 180C, στο γκάζι σκάλα 6) και βράζουμε ένα γεμάτο βραστήρα με νερό.
4. Αδειάζουμε το βραστό νερό σε μεγάλο κατσαρολάκι, αλατίζουμε και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στο κατσαρολάκι. Τις λιώνουμε σε πουρέ με το υπόλοιπο βούτυρο (ή το λάδι καρύδας) και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
5. Αδειάζουμε τη γέμιση της πίτας μας σε πυρίμαχο σκεύος. Καλύπτουμε με τον πουρέ γλυκοπατάτας Ψήνουμε στον φούρνο για 10–15 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί καλά παντού. Πασπαλίζουμε τον πουρέ με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
Για 4–6 άτομα
- 100g βούτυρο ή λάδι καρύδας
- 2 πράσα, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε κυβάκια
- 2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. τριμμένο κύμινο
- 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- Τα φυλλαράκια από μερικά κλωνάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
- 250ml κόκκινο κρασί
- 400g ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη
- 2 κονσέρβες πράσινες φακές των 400g
- 1kg γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
- 1 χούφτα φύλλα μαϊντανού
- Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Ενέργεια 527kcal
- Λιπαρά 15g
- Κορεσμένα λιπαρά 8,8g
- Υδατάνθρακες 73g
- εκ των οποίων Σάκχαρα 19g
- Εδώδιμες ίνες 14g
- Πρωτεΐνες 16g
- Αλάτι 3,6g
Οι συνταγές αυτής της πρωτοβουλίας δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές των γιατρών σας ή τις οδηγίες που σχετίζονται με τη φαρμακευτική σας αγωγή. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή/και τον διατροφολόγο σας.