KΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ: ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΟΤΣΙ, ΚΑΡΙ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ & ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
Ένα χορταστικό πιάτο, πλούσιο σε εξωτικές γεύσεις. Αφεθείτε στην απόλαυση του ζεστού μείγματος σκόρδου, τζίντζερ και μπαχαρικών, της έντονης γεύσης που βρίσκεται στην καρδιά του πιάτου. Το ζουμερό αρνάκι θα ξετρελάνει ολόκληρη την οικογένεια, και επειδή η συνταγή χρησιμοποιεί έτοιμες πάστες και μείγματα μπαχαρικών, η παρασκευή αυτών των σύνθετων αρωμάτων είναι πολύ πιο απλή υπόθεση απ’ ό,τι νομίζετε. Το κόκκινο κρέας είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος B. Ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν μειωμένη επιθυμία για κρέας, όμως αν το συνδυάσετε με μια ποικιλία έντονων γεύσεων μπορείτε να διεγείρετε τους γευστικούς κάλυκες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Για τη μαρινάδα, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μπολ. Βάζουμε το αρνί μέσα στη μαρινάδα και το τρίβουμε καλά με τα χέρια μας. Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα ή, ιδανικά, όλο το βράδυ.
2. Για να φτιάξουμε το κάρι με τις φακές, αφαιρούμε τα κότσια του αρνιού από τη μαρινάδα, τα βάζουμε σε γάστρα ή σε τηγάνι και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά από όλες τις μεριές. Αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά, επειδή μάλλον θα χρειαστεί να βάλουμε το κρέας σε δύο δόσεις.
3. Αφού ροδίσει το κρέας, το βγάζουμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη. Ενώ το σκεύος είναι ακόμα καυτό, προσθέτουμε την πάστα τζίντζερ, την πάστα σκόρδου και τα κρεμμύδια, και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 2–3 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε την πάστα κάρι και τις πιπεριές τσίλι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ένα λεπτό ακόμα.
4. Προσθέτουμε το κονκασέ και τον ζωμό του κοτόπουλου και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Προσθέτουμε το αρνί στο σκεύος, κλείνουμε με καπάκι και το βάζουμε στον φούρνο, στους 160 βαθμούς για 2 ώρες και 30 λεπτά.
5. Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τις φακές. Ξαναβάζουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε το φαγητό ξεσκέπαστο για άλλα 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και το αφήνουμε στην άκρη.
6. Για να φτιάξουμε το ρύζι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την πάστα τζίντζερ και την πάστα σκόρδου σε κατσαρόλα με λίγο λάδι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2–3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθεί με τα άλλα υλικά. Προσθέτουμε τον ζωμό του κοτόπουλου και τον κουρκουμά, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθεί ο ζωμός. Ανακατεύουμε καλά το ρύζι και το σερβίρουμε με μια μερίδα αρνίσιο κότσι και μπόλικη άφθονη πεντανόστιμη σάλτσα.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
Μαρινάδα
- 4 αρνίσια κότσια
- 4 κ.σ. φυσικό γιαούρτι
- 4 κ.γ. μείγμα ταντούρι σε σκόνη
- 1 κ.γ. πάστα σκόρδου
- 1 κ.γ. πάστα τζίντζερ
Κάρι με φακές
- 1 κ.σ. πάστα σκόρδου
- 1 κ.σ. πάστα τζίντζερ
- 1 βαζάκι πάστα κάρι της επιλογής σας
- 400g ντομάτα κονκασέ
- ½ κονσέρβα τηγανητά κρεμμύδια
- 500ml ζωμός κοτόπουλου
- 2 πράσινες πιπεριές τσίλι, κομμένες στα δύο
- 1 κονσέρβα πράσινες φακές
- 1 χούφτα φρέσκος κόλιανδρος
Ρύζι
- 175g μακρύκοκκο ρύζι
- 500ml ζωμός κοτόπουλου
- ½ κονσέρβα τηγανητά κρεμμύδια
- 1 κ.σ. πάστα σκόρδου
- 1 κ.σ. πάστα τζίντζερ
- 1 κ.σ. κουρκουμάς
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
(νά μερίδα 986g)
- Ενέργεια 4915kj / 1179kcal
- Λιπαρά 73g
- Κορεσμένα λιπαρά 26g
- Υδατάνθρακες 27g
- εκ των οποίων Σάκχαρα 13,1g
- Εδώδιμες ίνες 9,6g
- Πρωτεΐνες 98,8g
- Αλάτι 4,72g
Οι συνταγές αυτής της πρωτοβουλίας δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές των γιατρών σας ή τις οδηγίες που σχετίζονται με τη φαρμακευτική σας αγωγή. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή/και τον διατροφολόγο σας.